Veniturile primăriei din arendarea spațiilor ar putea crește de până la 10 ori. Ceban, despre cât ar putea crește arenda, după aprobarea regulamentului nou în CMC

ion_ceban_arenda

Veniturile municipalității vor crește, însă acest lucru va fi posibil după ce Consiliul Municipal Chișinău va vota noul Regulament cu privire la arendarea încăperilor nelocuibile și/sau privatizarea acestora. În acest sens, primarul general Ion Ceban a anunțat că documentul este gata și a cerut să fie făcut public și transmit tuturor consilierilor.

Ceban spune că au fost introduse un șir de modificări la acest regulament, practic în jur de 50%. „A fost revăzut coeficientul privind revizuirea costului de dare în locațiune a spațiilor nelocuibile pe care le are municipalitatea. Aceste modificări au fost introduse, deoarece prețul era mic comparativ cu prețul de piață. Iar unele spații au fost până acum date la un preț mai jos, iar cineva a avut foloase.

Rog ca acest regulament să fie făcut public astăzi pentru dezbateri și să fie prezentat cât mai curând în CMC, nu cred că colegii nu vor susține să eliminăm toate acele încălcări din acest domeniu.

Deseori primăria a fost acuzată că primăria oferă pe nimicuri spații în arendă. Primăria trebuie să încaseze cât este prețul de piața”, a declarat edilul.

Primarul a cerut ca documentul să fie supus dezbaterilor publice.

Potrivit documentului, dacă până acum în zona ultra-centru a capitalei se percepea o taxă de 3,8 euro pe metru pătrat, acum această taxă va crește până la 15-18 euro pe metru pătrat pe lună. Ion Ceban a spus că acestea sunt prețurile de piață, iar în acest mod se va evita fenomenul sublocațiunii, care este acum în oraș.

De asemenea, regulamentul prevede reglementara principiilor și termenilor de prelungire a contractelor, dar eliberarea încăperilor în urma rezilierii contractului.

Autoritățile spun că veniturile Primăriei vor crește de la 8 până la 10 ori. Astfel, după votarea în CMC, aplicarea regulamentului va fi în timp de 1 lună, iar aplicarea noilor prețuri vor fi în termen de 6 luni.

Mai mult, oferirea în arendă se va face în urma unei licitații.

Ion Ceban presupune că unii consilieri din CMC ar putea fi contra, pentru că în spate ar putea sta interese proprii.

Logo_MAN_CEBAN