Viața Chișinăului de după ridicarea stării de urgență: Ion Ceban a vorbit despre planurile și acțiunile primăriei

ion_ceban_putera_patra_0705

Primăria pregătește acum un plan de acțiune pentru perioada imediat după ridicărea stării de urgență. Cel puțin asta a declarat edilul capitalei Ion Ceban în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Ceban a precizat că acțiunile primăriei cu privire la principalele domenii ale vieții orașului – activitatea școlilor, grădinițelor, transportului public, sectorului asistenței medicale și altele – vor fi prevăzute în acest plan.

„Discutăm cu experți și am pregătit anterior trei scenarii. Primul este vorba de acțiunile noastre imediat după retragerea regimului de urgență, a doilea este planurile de acțiune până la sfârșitul acestui an, a treia este un set de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului medical al Capitalei”, a punctat Ceban.

Referindu-se la domeniul sănătății, primarul capitalei a declarat că municipalitatea testează în prezent un sistem de monitorizare a pacienților la domiciliu prin intermediul instrumentelor digitale și al altor instrumente.

„Conform protocolului adoptat, medicul trebuie să sune un pacient izolat acasă de trei ori pe zi. Cu ajutorul mai multor companii IT, am lansat o aplicație simplă prin care se schimbă date între medic și pacient. De asemenea, un mecanism în același scop este testat acum, dar pentru cei care nu au smartphone”, a spus primarul general.

În ceea ce privește deschiderea grădinițelor la Chișinău, Ceban a menționat că decizia pe aceast subiect, ar trebui să fie luată de Comisia Națională pentru Situații de Urgență, iar municipalitatea va lua act.

„Noi suntem că este necesar să se purcede din starea și evoluția îmbolnăvirilor cu Covid-19. Trebuie să ne coordonăm cu Agenția Națională a Sănătății Publice, cu Ministerul Sănătății, cu Ministerul Educației și după aceea cu Comisia Națională pentru Situații de Urgență. Decizia finală pe această temă nu o ia primarul. Știu că este foarte dificil pentru părinți astăzi, dar sănătatea este cel mai important ”, a subliniat el.

„A fost necesar să ne gândim la un posibil al doilea val de coronavirus în această toamnă”, a mai enunțat edilul.

Starea de urgență în Republica Moldova va expira pe 15 mai. Premierul Ion Chicu a declarat că autoritățile nu intenționează să o extindă.

Logo_MAN_CEBAN