Dezvoltarea urbană, discutată la Forumul „Urbanism și Dezvoltare durabilă”. Ion Ceban: Vrem un oraș în care să putem respira, dar și să ne fie comod în spațiile publice

ion_ceban_forum

Dezvoltarea infrastructurii în municipiul Chișinău dar și crearea Planurilor General Urbanistic și cel Zonal sunt analizate și dejdiocate în cadrul Forumul „Urbanism și Dezvoltare durabilă” ediția a IV-a, Chișinău 2020. În debutul evenimentului, primarul general Ion Ceban a vorbit despre necesitatea mișcării lucrurilor în capitală pe toate domeniile, astfel, ca orașul să arate altfel – mai verde, mai istoric și, în același timp, mai modern.

„Ceea ce ne dorim cu toții și este necesar, este dezvoltarea durabilă pentru municipalitate. În procesul de lucru, astăzi, este concepția dezvoltare durabilă a mun. Chișinău. Sunt obiective specifice, cum ar fi strategia de dezvoltare a municipalității, Planul General Urbanistic Chișinăului. Avem și parteneri și la Moscova și la București, care sunt gata să ne ajute în această privință. Urmează lucruri procedurale pe care trebuie să le urmăm. De facto, obiectivul este ca în 18-20 de luni să fie aprobate astfel de documente importante pentru municipalitate”, a punctat edilul.

Ion Ceban mai spune că în același timp se lucrează în alte domenii, la fel de importante, cum am fi Planurile Urbanistice Zonale și Planul Urbanistic de Detaliu.

„Avem aproximativ 25 de zone mari neacoperite astăzi și acest lucru trebuie să fie făcut. Începând cu PUZ a zonei centru, care trebuie actualizat de la acea concepție pe care a prezentat-o Chișinău Proiect 2010. Până la Malina Mică, dar și multe altele. Ceea ce mă bucură pe mine foarte mult, este că acum în luna mai am aprobat în CMC strategia de planificare durabilă – Chișinău Oraș Verde. Acolo sunt foarte multe obiective specifice care trebuie să devină parte componentă a planurile de lucruri a municipalității. Pe de altă parte sunt alte activități pe care încercăm să le integrăm, pe partea de finanțe, taxare, planificare multi-anuală, astfel, ca lucrurile să devină realitate în viitorul cel mai apropiat, în viitorul mediu de 3 ani de zile. Avem mulți parteneri și donatori, care fac ca oralul să devină mai sigur. Avem foarte multe planuri de amenajare a zonelor verzi. Vrem un oraș confortabil pentru toată lumea. Vrem un oraș în care să putem respira, dar și să ne fie comod în spațiile publice”, mai spune primarul.

Ion Ceban a subliniat că vrea un oraș în care să avem străzi pietonale, un oraș în care să avem un centru cultural istoric valorificat, un oraș în care să avem piste pentru bicicliști. „Vrem un oraș în care să vrei să trăiești și să nu vrei să pleci”, a conchis edilul.

Amintim că în martie, consilierii din CMC au votat proiectul de elaborare și actualizare a Planului Urbanistic General pentru municipiul Chișinău. Proiectul urmează să fie realizat gratuit de către ASOCIAȚIA-CENTRUL DE CERCETARE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ („ACCDD”) din București. Valoarea estimativă a donației este de 500 de mii de euro, echivalentul a circa 10 milioane de lei, bani care nu vor fi oferiți din bugetul capitalei.

Logo_MAN_CEBAN