Ala Mîrza la Forum social Urban 2023 – soluții pentru un “Oraș energetic” în Chișinău: În perspectivă, municipalitatea va investi în asemenea proiecte, care vor crea un confort locuitorilor capitalei

ion__ceban_mirza

Municipalitatea Chișinăului a găzduit Forumul Social Urban 2023, care a analizat criza energetică, măsurile de eficiență energetică aplicate în alte orașe europene și la Chișinău, impactul social al acestora și soluțiile în acest sens. Alea Mîrza, consilier în cabinetul primarului Ion Ceban, a prezentat rezultatele eforturilor municipale în sporirea eficienței energetice și reabilitarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău.

În cadrul Forumului, Alea Mîrza a declarat că “municipalitatea a pus un accent important în sporirea eficienței energetice și reabilitarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău. Aceste investiții au fost mai mult decât necesare și și-au demonstrat eficiența. Astfel, s-a reușit reabilitarea complexă a clădirilor, fapt ce a permis reducerea consumului și costurilor de energie electrică și termică, asigurarea în clădirile publice a unor standarde mai înalte de confort.”

Municipalitatea a demarat proiectul de reabilitare termică a clădirilor publice din Chișinău în februarie 2021, în prima etapă fiind reabilitate 22 de clădiri publice, din care 3 spitale municipale, 5 grădinițe și 14 licee, în valoare totală de 25 mil. euro. Potrivit declarațiilor Alei Mîrza, lucrările la 19 instituții, dintre care 5 grădinițe și 14 licee, au fost finalizate în 2022, iar în proces de implementare se află 3 spitale municipale.

Rezultatele proiectului de reabilitare termică au fost impresionante. Prin izolarea termică a pereților, acoperișului, înlocuirea tâmplăriei (geamuri și uși), modernizarea stațiilor de termoficare și a rețelelor de distribuție a agentului termic, instalarea sistemelor foto-voltaice și a sistemelor de ventilare, municipalitatea a înregistrat o medie de 44% economie a consumului de energie termică, potrivit datelor de monitorizare a consumului pentru 6 luni, inclusiv sezonul de încălzire.

În prezent, municipalitatea lucrează intensiv la reabilitarea a 3 instituții municipale medicale: Spitalul de copii V. Ignatenco, Spitalul Sfânta Treime și Spitalul G. Paladi, fapt ce a asigurat indicatori înalți de performanță energetică și oferirea unui grad înalt de confort și satisfacție a pacienților. De asemenea, municipalitatea a reușit termoizolarea a încă 28 de clădiri de importanță socială din municipiul Chișinău.

În perspectivă, municipalitatea va investi în asemenea proiecte, care vor crea un confort locuitorilor capitalei, dar și economii considerabile la buget. Orașul Chișinău își propune să implementeze toate măsurile necesare pentru a contribui la realizarea ODD 7, prin dublarea ratei de eficiență energetică.

Logo_MAN_CEBAN