Edilul capitalei a atenționat Ministerul Culturii, precum că membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice au aprobat mai multe decizii dubioase. Despre ce este vorba

ion_ceban_primaria

Primarul general Ion Ceban a transmis o scrisoare către Ministerul Culturii unde a fost atenționat despre faptul că membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice au aprobat mai multe decizii privind avizarea proiectelor în Nucleul Chișinăului fără a ține cont de faptul, că în acest teritoriu este interzisă edificarea oricăror obiective de construcție noi.

Ulterior, Ministerul a emis actele de avizare pentru aceste obiective, fapt care ridică semne de întrebare în privința scopului acestor avizări, din moment ce legislația prevede foarte clar, prevederile la acest subiect. Și a fost anexate și lista acestor adrese.

Primarul general Ion Ceban a fost solicitat de la Ministerul Educației Culturii și Cercetării să analizeze toate deciziile Consiliului Național al Monumentelor Istorice și actele ministerului, prin care acestea au fost aprobate si să întreprindă toate acțiunile necesare în vederea anulării documentelor ilegale și cu consecințe extrem de negative asupra centrului istoric dar și a capitalei R.M în întregime.

„Menționăm, că actele permisive pentru aceste obiective nu s-au emis și nici nu pot fi emise. Cunoscând faptul, că beneficierii proiectelor avizate/aprobate de către Consiliul național al monumentelor istorice și Ministerul Educației, Culturii și cercetării se pot adresa în instanță de judecată, după cum s-a mai întâmplat în repetate rânduri”, a declarat primarul.

Edilul spune că în proces de elaborare se află mai multe Planuri urbanistice zonale pentru locațiile care prezintă un interes sporit din partea investitorilor.


„Printre acestea se numără: PUZ Ciocana, PUZ Albișoara, PUZ Industrială, PUZ Mesager. Se află în proces de elaborare Planul urbanistic zonal Centru (Nucleul Istoric).

Acest PUZ are în sarcină, la etapa incipientă, efectuarea unui studiu istoric care vizează totalitatea monumentelor de arhitectură de categorie națională și locală, pentru stabilirea zonelor de protecție a acestora.
Odată cu stabilirea zonelor de protecție, va fi posibilă elaborarea Regulamentului local de urbanism pentru zona centru, unde vor fi stipulate expres toate normele de construcție în zona centrală a orașului”, a conchis edilul.

pentru_md