Exodul este problema care trebuie să fie abordată serios la nivelul Guvernului, Parlamentului și a autorităților publice locale

ion_ceban_ishod

La tema plecării oamenilor din Moldova am avut multe polemici cu prieteni din mediul de afaceri și sectorul public.

Am observat că unii oameni de afaceri din Chișinău, și nu doar ei, afirmă că nu avem în Chișinău problema exodului. Că există locuri de muncă bine plătite și nu au pe cine angaja.

Am altă părere.

Cred că exodul afectează și Chișinăul și cred că exodul e cel mai periculos fenomen care-l avem de tratat ca țară.

Fenomenul exodului afectează toată țară, iar Chișinăul nu este o excepție.

Faptul că în Chișinău plecările unor oameni sunt compensate numeric cu venirea oamenilor din alte regiuni ale Republicii Moldova nu este un motiv să ignorăm fenomenul.

Cred că trebuie să monitorizăm fenomenul și să înțelegem de ce pleacă oamenii. Care grupuri sociale și categorii de vîrste pleacă. Ce găsesc în alte orașe și lipsește în Chișinău și, în general, în Moldova. 

Fenomenul poate fi redus și chiar pornită o tendință de întoarcere acasă numai dacă reușim să creăm condiții similare or chiar mai bune la noi.

E singura cale, în opinia mea, să tratăm eficient problema.

Sunt statistici care mă îngrijorează profund.

În Chișinău avem insuficiență acută de locuri în grădinițe. Problema are rădăcini vechi, inclusiv lichidarea unui număr mare de grădinițe de conducătorii post-sovietici ai municipiului.

În schimb în școli, în special în ciclul liceal, poate fi observată o diminuare a numărului de elevi.

Și numărul de studenți a scăzut dramatic în ultimii 15 ani.

Concluzia este că tot mai mulți tineri nu își văd viitorul de Republica Moldova. 

Înseamnă că ei observă perspective mai bune în alte țări. Mai multe oportunități de angajare și creștere personală. Posibilități mai simple de a cumpăra sau a construi o casă. 

Probabil, în alte părți, ei găsesc localități mai amenajate, transport public mai bun – în altă parte tinerii văd un set de avantaje care-i fac să creadă că acolo se vor simți mai bine.

Tinerii noștri au posibilitatea de a alege și o folosesc.

Concluzia care o fac e că tot mai mulți tineri de-ai noștri nu Votează Moldova și tot mai puțin Votează Chișinău.

Exodul este problema care trebuie să fie abordată serios la nivelul Guvernului și Parlamentului și nu mai puțin serios de autoritățile publice locale.

Orice strategie de dezvoltare, orice decizie trebuie să fie orientată spre a-i convinge pe tineri că viitorul lor aici nu va fi mai rău decît în alte țări și localități.

În acest sens în municipiul Chișinău e mult de lucru.

Programele prioritare trebuie să fie orientate spre modernizarea grădinițelor și școlilor. Se cunoaște starea grădinițelor și școlilor și se cunoaște că acestea sunt menținute mult din banii părinților. Dar familiile tinere, fiind la început de drum, nu au ”exces” de bani. Ei încă  nu au case. 

Aruncarea sarcinii de pe autoritățile locale pe spatele familiilor tinere descurajează intenția lor de a deveni părinți și îi fac să caute un viitor mai bun în alte părți.

Salariile foarte modeste nu încurajează tinerii specialiști să aleagă meseria de profesor și educator. Școlile și grădinițele din capitală se confruntă cu un deficit acut de cadre didactice.

Pedagogii și educatorii trebuie să fie susținuți de primărie – investiția în pedagogi și educatori e investiție în copiii noștri.

Aceste probleme trebuie să fie prioritatea primăriei precum și problema calității și accesibilității serviciilor medicale.

Starea instituțiilor medicale și dotarea lor este o altă prioritate.

Este necesar un program de reparație și dotare a instituțiilor medicale ale municipiului. Și nu mai puțin important este să fie oferit suport tinerilor specialiști medicali. Fără ei medicina nu are viitor.

Calitatea vieții în Chișinău este afectată și de starea curților, care sunt neamenajate, lipsa terenurilor de joacă, drumurile deteriorate, transportul public dezorganizat.

Locuitorii Chișinăului zilnic se confruntă cu aceste probleme și incomodități: circulația haotică a transportului public, care este supraîncărcat, drumurile dezastruoase, curțile blocurilor urîte. Suplimentar mai trebuie să cotizeze la grădiniță și la școală.

Și toate astea, cel mai des, trebuie încadrate într-un salariu modest.

Municipiul Chișinău a colectat probleme critice de-a lungul anilor în timp ce primăria a fost administrată de politicieni.

Politicienii sunt preocupați de problemele partidelor lor.

Chișinăul are nevoie de un administrator. Om ordonat la minte și acțiuni.

De un formator de opinie și de echipă. De un negociator, care să știe să convingă consilierii municipali să se concentreze pe prioritățile chișinăuienilor.

Primăria Chișinău trebuie să fie conștientă că trebuie să facă municipiul Chișinău atractiv pentru viață, în special pentru tineri, precum sunt alte orașe mari: Berlin sau Moscova, Paris sau București.

Și în această competiție nu e loc de ceartă politică sau de supărări pe consiliul municipal.

Chișinăul are probleme serioase și acum are nevoie de oameni serioși pentru soluționarea lor.

Logo_MAN_CEBAN