Ilie Ceban, despre obiectivele Primăriei Chișinău pentru 2023, la Forumul Social: Incluziunea socială, cap de afiș

ion_ceban__ilie_ceban

Viceprimarul Ilie Ceban a prezentat soluțiile pentru un Chișinău echitabil, accesibil și comod pentru toți locuitorii în cadrul Forumului Social Urban 2023, în panelul de discuții ”Orașul incluziv”. El a subliniat că municipalitatea a luat deja unele măsuri importante pentru îmbunătățirea accesibilității și a calității vieții în oraș și a prezentat o listă a acestora.

Printre acestea se numără promovarea incluziunii sociale pentru a asigura oportunități egale pentru toți locuitorii orașului, acordarea de ajutor refugiaților ucraineni, oferirea de asistență socială persoanelor aflate în dificultate și cu necesități speciale, organizarea primului Bal de caritate al persoanelor cu dizabilități și lansarea proiectului ”Dialog între generații”. De asemenea, municipalitatea a organizat Festivalul Etniilor și primul Festival al transportului alternativ și a deschis 5 centre municipale de tineret.

Ilie Ceban a subliniat că au fost create condiții de infrastructură pentru a sprijini dezvoltarea resurselor umane și competențelor profesionale. În acest sens, în trei ani, municipalitatea a procurat 266 de unități de transport în valoare de 570 de milioane de lei și a lansat aplicația TRANZY. De asemenea, au fost renovate 350 de stații de așteptare, oferite 200 000 de abonamente gratuite pentru pensionari și 35 000 de abonamente gratuite pentru copiii din clasele I-IV-a.

Viceprimarul a menționat că au fost create condiții speciale pentru locuitorii municipiului Chișinău, cum ar fi instalarea semafoarelor inteligente și semafoarelor sonore și aplicarea pavajului tactil la trecerile pentru pietoni. În trei ani, au fost renovate majoritatea subteranelor, unde au fost adaptate rampe pentru persoanele cu dizabilități, au fost amenajate benzi dedicate pentru transport public și cicliști și au fost amenajate parcări pentru biciclete.

În ceea ce privește dezvoltarea urbană durabilă, Ilie Ceban a subliniat că în ultimii doi ani, în municipiu au fost plantați 200 000 de arbori și arbuști și s-au investit peste 20 de milioane de euro în lucrări de amenajare a 35 de parcuri și scuaruri.

Obiectivele importante pe termen lung pentru a îmbunătăți calitatea vieții în oraș, până în 2030, includ crearea condițiilor necesare în vederea asigurării cotelor la angajare a persoanelor cu dizabilități, amenajarea a 50 km de benzi dedicate, plasarea în stațiile de așteptare a panourilor informative cu inscripțiile Braille.

„Ne propunem să diversificăm prestațiile destinate prevenirii sau combaterii riscului de marginalizare sau excludere socială.

Sunt sigur că îmbunătățirea infrastructurii și accesibilității în oraș este un pas important pentru crearea unei societăți mai incluzive și mai sensibile la nevoile tuturor”, a conchis Ilie Ceban.

Logo_MAN_CEBAN