Ion Ceban: ,,Contractele cu unii administratori ai rutelor de microbuze vor fi reziliate până mâine. Noi nu vom ceda presiunilor care vin din partea unor transportatori”

ion_ceban_marshrut_2020

Contractele cu unii administratori ai rutelor de microbuze vor fi reziliate până mâine. Anunțul a fost făcut de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative de astăzi a serviciilor primăriei. Acţiunea vine după ce mai mulți administratori ai rutelor de microbuze au anunțat că nu vor ieși de dimineața la linie, în semn de protest.

Edilul capitale a menţionat că solicitarea operatorilor de maxi-taxi ca Primăria să subvenționeze acest tip de transport este posibilă doar cu condiția trecerii acestuia în cadrul legal. Asta ar presupune încheierea unui contract de prestare servicii de transport public cu primăria, similare celor în baza cărora activează PUA și RTEC.

,,Nu vom ceda presiunii ce vin din partea unor transportatori destul de înstăriți care urmăresc doar să ,,jupoaie” oamenii. Mă refer aici la agenţii economici Topală, Alexa şi alţii. Argumentele noastre rămân aceleași, nu acceptăm majorarea tarifelor la transportul public fără o îmbunătățire a calității și fiabilității. Asta înseamnă unități de transport sigure, confortabile și curate, respectarea orarelor de circulație, oprirea în stații, eliberarea biletelor de călătorie. Suntem deschiși pentru dialog și cooperare cu transportatorii privați, însă nu vom merge la acțiuni în detrimentul și interesul cetățenilor care folosesc transportul public. Chișinăuienii merită un transport public, confortabil, eficient și accesibil. Transportul cu maxi-taxi în formula actuală nu se încadrează în aceste condiții”, a ţinut să precizeze Ion Ceban.

Primarul general a menţionat că actualmente municipalitatea este în proces de cumpărare a 100 de autobuze pentru asigurarea transportului de pasageri din suburbii. Totodată au fost inițiate o serie de proiecte pentru dezvoltarea transportului public, ce presupune: bilet unic de călătorie, taxare electronică, benzi dedicate pentru transport public, renovarea stațiilor de așteptare.

Ion Ceban a comunicat că dacă şi în zilele următoare transportatorii de microbuze nu vor ieşi pe rută, va fi modificat graficul de începere a activităţilor în instituţiile publice. În acest context, a îndemnat managerii să fie mai toleranţi în cazul subalternilor care eventual întârzie la serviciu.
Şeful capitalei a mai precizat că municipalitatea va suplini în continuare unitățile de troleibuze și autobuze care circulă pe cele mai aglomerate curse de maxi-taxi.

Precizăm că în bugetul municipal pentru anul 2020, nu au fost prevăzute surse financiare pentru subvenționarea transportatorilor privați.

pentru_md