Ion Ceban, la maternitatea Nr.1: Cu ajutorul Guvernului SUA și UNFPA au fost reabilitate mai multe săli de naștere

ion_ceban_ambasada

Ion Ceban: Cu suportul Ambasadei SUA și UNFPA au fost utilate 2 săli de operație și una de naștere, la Spitalul Nr.1. În 3 ani, Primăria a investit peste 20 de milioane de lei.

Pe lângă investițiile ce le-a făcut Primăria Chișinău în spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Palade”, astăzi, cu ajutorul Ambasadei SUA și UNFPA, au fost inaugurate mai multe săli de naștere la Spitalul Nr1. Potrivit primarului general Ion Ceban, investiția a fost de aproximativ 320 de mii de dolari. Edilul a subliniat că timp de 3 ani, municipalitatea a investit peste 20 de milioane de lei în modernizare.

„Nu este nimic mai frumos decât nașterea unui om, de aceea este foarte important ca acest proces să se întâmple cu riscuri minime pentru sănătatea mamelor şi a bebelușilor care se nasc prematur.

Mulţumesc UNFPA Moldova – Fondul ONU pentru Populație, care cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, a donat un lot de echipament performant în domeniul sănătății reproductive Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din municipiul Chișinău. Valoarea echipamentului este de 319 mii dolari SUA.

Astfel, au fost utilate complet 2 săli de operație și 1 sală de naștere. Este vorba despre mese de operație și mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie. Totodată, a fost oferit și mobilier pentru saloanele pacientelor. Echipamentul medical este prevăzut şi pentru femeile cu necesităţi speciale.

Circa 6000 de copii se nasc anual la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din capitală. Aceasta este cea mai mare maternitate din țară în domeniul obstetricii, ginecologiei și neonatologiei, unde sunt preluate cele mai complicate cazuri, iată de ce dispozitivele medicale oferite constituie o contribuție semnificativă în asigurarea unor intervenții de urgență și condiții optime de tratament și nașteri sigure pentru femeile din toate regiunile țării, precum și a refugiatelor ce beneficiază gratuit de servicii de sănătate reproductivă.

Acum mii de bebeluşi născuţi prematur vor avea o şansă la viaţă”, a declarat Ceban.

Pe parcursul ultimelor 6 luni, ca parte a răspunsului umanitar, UNFPA a echipat complet 22 de săli de naștere, care vor asigura venirea pe lume în siguranță pentru peste 15 mii de copii. Nou-născuții aflați în condiții critice vor fi salvați datorită echipamentelor moderne ce sunt instalate în unitățile de terapie intensivă a 7 maternități la nivel național și local.

În ultimii 3 ani primăria Chișinău a investit în Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în echipamente medicale şi deschiderea blocul chirurgical obstetrical ginecologic. Peste 20 de milioane de lei s-au investit în acest sens. Aici nu sunt incluse fondurile de asistență pe perioada Covid.

Un proiect major pe care îl realizează în prezent Primăria Chişinău la SCM „Gheorghe Paladi”, este proiectul de eficientizare energetică a clădirilor instituției.

Logo_MAN_CEBAN