Primăria a schimbat regulile de joc. Ion Ceban anunță că oferirea în chirie a spațiilor publice din capitală se va face sub un nou regulament. „Chiriașii nu vor mai plăti doar 25 de lei pentru 1 м²”

ion_ceban_chisinau_primaria

Șah mat pentru cei care închiriază spațiile publice din capitală, ce se află în gestiune primăriei Chișinău. Regulamentul gestionării clădirilor, construcțiilor și încăperilor cu altă destinație, decât cea locativă, care sunt în proprietate municipală, acum este într-o redacție nouă.

Potrivit primarului general Ion Ceban, elaborarea noului document are drept scop eficientizarea administrării clădirilor, construcțiilor și încăperilor din administrarea municipalității. Actualmente reieșind din calculele cuantumului de chirie pentru o lună, costul 1 м² de chirie spații proprietate municipală este de 25,81 lei. În conformitate cu noul regulament, prețul pentru 1 м² se va schimba.

„Astfel, va fi valorificat potențialul acestora și vor fi beneficii financiar-economice, menite să contribuie la suplinirea bugetului municipal. Determinarea cuantumului chiriei anuale pentru folosirea spațiilor ce aparțin Primăriei municipiului Chișinău, se va efectua conform formulei specificate în Legea bugetului de stat pe anul de referinţă şi conform valorii coeficienților folosiți în calcule, în baza fişei de evaluare a încăperilor, actualizată anual”, spune edilul.

Primarul mai punctează că la închirierea spațiilor, se va ține cont de cerere şi ofertă, de posibilitatea utilizării terenului aferent, de caracteristicile teritorial-economice ale zonei, de posibilitatea accesului din stradă, fluxul pietonal şi al autovehiculelor sau alte criterii.

„Conform regulamentului, spațiile vor fi acordate în locațiune prin licitație publică, cu excepția cazurilor prevăzute expres de lege”, mai punctează Ceban.

Amintim că în gestiunea DGECT sunt 821 de contracte de locațiune a încăperilor cu altă destinație, decât cea locativă, cu o suprafață de 408,7 mii м², inclusiv 322 mii м², (circa 78 la sută) reprezintă spațiile transmise în comodat.

Logo_MAN_CEBAN