Primăria Chișinău lansează, mâine, primul Incubator municipal de afaceri. Ion Ceban: Va fi o locație atractivă pentru tineri și migranți care vor să-și lanseze afaceri

ion_ceban_incubator

Primul Incubator municipal de afaceri, destinat tinerilor și migranților, urmează să fie lansat, mâine, de Primăria Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul general Ion Ceban la ședința operativă de azi a Primăriei Chișinău.

„Mâine lansăm primul Incubatorul municipal de afaceri, care se află în spatele Preturii Buiucani. Această clădire anterior era lăsată în paragină, iar noi am reușit să o reparăm și să o transformăm într-o locație atractivă pentru toți cei care vor dori să-și lanseze o afacere, grupul de tineri și migranți, iar noi vom veni ca suport. În acest context aduc sincere mulțumiri partenerilor care s-au implicat și au oferit suportul pentru ca acest proiect să devină realitate pentru municipalitate”, a declarat Ion Ceban.

Primarul general susține că beneficiarii incubatorului vor fi persoanele care au între 18 și 40 de ani și lucrătorii migranți.

„Beneficiarii vor fi orice tânăr viitor antreprenor, cu vârsta între 18-40 ani, care are viza de reședință în Municipiul Chișinău și dorește să deschidă o afacere sau deține o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni. Lucrător migrant care a fost sau este plecat peste hotarele țării cu scopul desfășurării activității de muncă sau beneficiarii de remitențe (soț/soție sau rudă de gradul întâi) cu vârsta de până la 40 ani, având reședință permanentă în municipiul Chișinău și deține o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău. Tânăr refugiat viitor antreprenor ce a creat un parteneriat cu un tânăr rezident care are viza de reședință în Municipiul Chișinău, ambii fiind cu vârsta între 18-40 ani și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni”, a mai adăugat Ion Ceban.

Potrivit proiectului, ciclul de incubare va fi de maximum 24 de luni, în care rezidentul desfășoară activitate economică în incubator, beneficiind de toate facilitățile și serviciile acordate acestora. Incubatorul Municipal de Afaceri va asigura o legătură de colaborare permanentă între IMM-urile din raion și administrația publică locală, organizațiile de suport, de cercetare și mediul academic.

Obiectivele generale ale organizării incubatoarelor de afaceri sunt:
Crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării și creșterii Start Up-urilor;
Promovarea culturii antreprenoriale și îmbunătățirea performanților manageriale;
Consolidarea unui sector privat dinamic;
Facilitarea accesului Start Up-urilor la surse de finanțare;
Creșterea numărului de activități economice competitive;
Îmbunătățirea climatului investițional municipal în;
Încurajarea și facilitarea antreprenoriatului în rândul tinerilor;
Atragerea ideilor inovatoare sau a rezultatelor cercetării în vederea obţinerii de produse competitive pe piaţa internă şi internaţională;

Incubatorului Municipal de Afaceri a fost creat cu suportul UN Woman și UNICEF Moldova, iar activitatea acestuia va fi coordonată de Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (CMDA) în calitate de instituție responsabilă de implementarea Programului Municipal „STARTUP pentru TINERI ȘI MIGRANȚI” și politicii municipalității pentru creșterea și dezvoltarea antreprenoriatului în municipiul Chișinău.

Logo_MAN_CEBAN