Studiul de fezabilitate “Proiectul pentru reabilitarea râului Bîc și protecția împotriva inundațiilor”, prezentat publicului. Ce presupune acesta

ion_ceban_bic

Studiul de fezabilitate “Proiectul pentru reabilitarea râului Bîc și protecția împotriva inundațiilor”, elaborat de Atkins International, UK și BCI Moldova a fost prezentat astăzi. Potrivit primarului general Ion Ceban, acesta este o premieră pentru municipiul Chişinău.

„Totul a pornit de la dorința noastră de a înțelege și a evalua situația și volumul intervențiilor financiare necesare, după care a prins contur obiectivul de reabilitare integrală a râului Bîc cu elementul de protecție împotriva inundațiilor, pentru îmbunătățirea complexă a situației Chișinăului pe râul Bîc și a tronsoanelor adiacente.

Eforturile noastre de a curăța albia râului Bîc, lucrări pe care le realizăm deja de 2 ani, reprezintă o soluţie binevenită, dar mai sunt necesare lucrări pentru a preveni inundaţiile în mai multe zone ale râului.
La fel, există problema eroziunii malurilor, care împiedică râul în îndeplinirea rolului de coridor verde-albastru al orașului.

Orice proiect pentru a fi materializat are nevoie de o viziune clară, cu un plan de investiții prioritare de lungă durată.
Cheltuielile pentru realizarea acestui studiu de fezabilitate au fost suportate de BERD.

Astfel, din cele 8 opţiuni prezentate de echipa care a realizat studiul, a fost aleasă cea mai optimă variantă – raport-cost beneficiu, care presupune 8 mil. de euro de la BEI, BERD – 8 mil. euro şi 4 mil. euro grant.

Urmează aprobarea finanțării în cadrul băncilor, pregătirea pachetului de documente şi aprobarea proiectului în CMC”, a declarat Ceban.

Proiectul de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor presupune:

  • Extinderea bazinului hidrografic și volumele tipice și calitatea apei din bazinul hidrografic din aval de barajul și rezervorul Vatra
  • Extinderea suprafețelor permeabile și impermeabile
  • Identificarea deversărilor și a conexiunilor
  • Dezvoltarea unei zone de agrement cu piste pietonale și pentru biciclete, platforme pentru pescuit
  • Iluminat public
  • Identificarea soluțiilor pentru a aborda volumele și concentrațiile nedorite de ape care cauzează inundații și/sau calitatea apei degradate a râului Bâc și a afluenților săi
  • Marcarea perimetrului benzilor riverane actuale și al zonelor de protecție a râului pe hărțile cadastrale.

Totodată, ne-am propus revitalizarea mai multor zone din oraș, din preajma râului Bîc, care nu s-au bucurat de atenție și respectiv finanțare practic niciodată, mă refer la elaborarea documentației urbanistice.

Astfel, am proiectat o stradă nouă, Mesager, care trebuie să dea viață unei regiuni care se află la exact 10 minute de centrul Chișinăului, în vecinătatea râului Bîc.

Din informaţia pe care o deţin în acest moment de la colegii din Parlamentul şi Guvernul din România, pot anunţa că din pachetul de 100 mil de euro care urmează să ajungă în Republica Moldova, este şi un pachet de 10 milioane de euro pentru lucrări de reabilitare în municipiul Chişinău. În acest caz, ar fi bine ca Guvernul de la Chişinău să aloce aceşti bani pentru reabilitarea zonei de la Ghidighici, barajul de la Vatra, pentru a ne coagula eforturile.

Deocamdată nu am un răspuns clar în acest sens de la Guvernul din Republica Moldova.

Proiectul „Reabilitarea râului Bîc și protecția împotriva inundațiilor” din raza orașului Chișinău, este primul proiect de așa anvergură pentru Republica Moldova și sperăm să ajungem cu succes la toate etapele care urmează.

Este un proiect de reabilitare riverană foarte costisitor, dar extrem de necesar și cu efecte de lungă durată pentru dezvoltarea urbană a capitalei”, a declarat Ceban.

Ca rezultat al realizării acestui proiect amplu, edilul își propune să reducă să costurile provocate de inundaţiile din zona râului Bîc şi să avem un oraș mai prietenos pentru mediu și locuitori.

Logo_MAN_CEBAN